Google’un arama sonucu oluşturmasını hep Kanada’nın vize başvurularında uyguladığı puan sistemine benzetiyorum. Çeşitli faaliyetlerin belli puanları var bu puanları toplayıp en cok puanı alan sayfa en başta olmak üzere sıralıyor.  Bu nedenle işin tek bir sihirli anahtarı yok aşağıdaki öncelik sırasına göre sayfalar çeşitli şekilde sıralanıyorlar.

Aşağıda kendimce öncelik sırasına göre bu puanlama kriterlerini yazıyorum (baska maddeler de vardır illaki)

  • GOOGLE REZERVE: Google’un o kelimeye rezerve ettiği URL (Belki de böyle bişey yoktur bilemiyorum ama benim gözlemlediğim Google’un veritabanında her kelime icin eslestirdiği en az 1 tane web adresi var. Ne olursa olsun diğer adresler arama sonucunda bu adresin altında geliyor. Örn: Galatasaray diye arayınca galatasaray.org’un her zaman 1. gelmesi. Bu listeyi manual de oluşturuyor olabilirler)
  • GOOGLE DIZIN: Google dizinde o kelimeye bağlanmış kategoride varolan sayfalar. Bildiğimiz gibi Google’un bir de web dizini var. Bu dizini esasen DMOZ.org’un ücretsiz dizinini referans alarak oluşturuyorlar. Fakat birebir aynı yapma gibi durumları yok, ufak farklılıkları olabiliyor. Ama kaynak dmoz.org genelde. Eskiden google dizinde birşey aranabiliyordu ama artık bunu kaldırmışlar. Benim tahminim bu dizini artık arkaplanda kullanıyorlar sadece. Bu dizinde her kategorinin anahtar kelimeleri var bence ve arama sonucunda bu anahtar kelimeyi taşıyan dizindeki URL’ler oldukça iyi artı puan alıyorlar.
    http://www.google.com.tr/dirhp
  • GOOGLE PAGE RANK: Bu zaten başlı başına bir konu ve belki de Google’ı Google yapan öğedir. Arkadaşlar ilk siteyi kurarken bir algoritma geliştirmişler. Demişler ki internette her sayfanın bir 1-10 arası page rank değeri olsun. Bunu hesaplarken de atıyorum en büyük siteyi referans alalım Yahoo.com 10 olsun. Sonra bu siteden link verilen sayfalara 9 puan vermişler. 9 puanlık sitenin link verdiği başka adresler var ise onlara 8 vermişler. Dediğim kadar basit bir algoritma değil ama kaba esası bu. Bir web sayfasına ne kadar çok link varsa o sayfanın page rank’i o kadar yüksek oluyor. Tabi burada şöyle bir ayrıntı da var. Bu backlinklerin değeri de değişiyor. Bir yahoo anasayfasından link almak ile basit bir blog sayfasından link almak aynı puanda değil asla. (dikkat ederseniz site demiyorum. cünkü google site site değil sayfa sayfa page rank veriyor) En basit ifadeyle söylemek gerekirse Google bu işi en başında çözmüş, demiş ki bir web sayfasına ne kadar çok link verilmişse demekki o adreste var bişeyler.
    http://tr.wikipedia.org/wiki/PageRank
    http://en.wikipedia.org/wiki/PageRank
  • PAGE TITLE: Bence google’un en fazla dikkat ettiği şeylerden biri bu. Bir sayfanın ne olduğunu anlamak için o sayfanın başlığına bakmak çoğu zaman yeterli olmaktadır. Anahtar kelime’nin geçtiği başlıkların oldukça iyi puan aldığını düşünüyorum. Tabii şu da var title da bir dünya metin olmaması gerekiyor. 10 kelimeden 1’i anahtar kelime olması ile başlıktaki 2 kelimeden birinin anahtar kelime olması farklı değerlerdedir bence. O yüzden başlığın mümkün olduğunca kısa ve gereksiz kelimelerden arınmış olması lazım. Bunun dışında sayfa başlığı doğrudan arama sonucunda o sayfanın başlığı olarak görüneceği için arama sonucunda çıktığı kadar tıklatacak bir başlık da olması gerekir. Kişisel görüşümdür bir sayfanın pagerank değeri + page title değeri en büyük puan hacmini oluşturmaktadır.
  • BACKLINKS: Yukarıdaki pagerank ile paralel bir kavram aslında ama ufak bir farklı, mantıklı linkleme olması. Bir sayfaya verilen linklerde kullanılan kelimeler de çok değerlidir. Sayfada hiç anahtar kelime geçmese de o sayfaya bir kelime ile başka sitelerden link verirsek belki de en üst sıralara taşıyabiliriz. Bu açıdan bir sayfaya dışardan mantklı linklendirmeler olması çok değerlidir. Site içinde de linklendirme dışarıdan linklendirme kadar olmasa da değerli bir kavram. O yüzden düzgün bir navigasyon yapılması değerli bir olgu. Örnek vermek gerekirse site içinde galatasaray geçen tüm linkleri galatasaray sayfasına linklemek güzel bir navigasyon davranışı
  • PAGE CONTENT: Bu zaten en tahmin edilendir. Anahtar kelimenin geçtiği sayfa metinleri google için değerlidir. Tabi burada başka ek değerler de var mutlaka. O anahtar kelime sayfada kalın ya da büyük yazılmış mı, kaç kez geçiyor, sayfanın üst kısımlarında mı geçiyor. Sayfanın toplam uzunluğu içerisinde o kelimenin ağırlığı gibi pek çok etken olduğuna eminim. Burada ya da başka madde de söylenebilecek birşey de temiz html kavramı. Sayfanın içeriğinin kolay indekslenebilir olması, sayfa içeriğinin kodda üstlerde olması gibi etkenler de var eminim.
  • ÖZGÜN İÇERİK: Yukarıdaki maddenin bir parçası aslında ama kaynamaması için ayrı yazdım. Google bir içeriğin özgün olmasına da çok önem veriyor. Bu bizi de etkileyen bir konu aslında. Bir ajanstan gelen haber metnin pekçok sitede de aynı şekilde yer alması değerini düşüren bir etki.
  • DİĞER ETKENLER: Yukarıdaki maddelerin dışında pekçok etken de arama sonuçlarını etkiliyor ya da etkilediği söylenir. Bunları da sıralamam gerekirse;Meta tagler: Google öncesi altavista zamanında arama motorları oldukça basit calısıyorlardı. Doğrudan bir web sayfasında bulunan meta taglerinde geçen kelimere göre sonuç getiriyorlardı. Google bunu pek kaale almasa da hiç dikkate almıyorum demiyor. Bunun dışında arama sonucu cıkarmada olmasa da bir sayfa arama sonucunda cıktıgında altında yazacak metni bir süredir sayfaların meta description tag’inden almakta.Domain yaşı: Normal hayatta nasıl belli mekanları zaman geçtikçe tanınır, google da benzeri şekilde yaşı ileri olan web sitelerine daha fazla şans tanıyor. Bu gerçi pagerank ile paralel bir konu. Web siteniz ne kadar yaşlıysa o kadar çok yerden linklenmiş olma ihtimali var.url yapısı: anahtar kelimenin URL icerisinde geçmesinin de google icin artı değer olduğu hep söylenir. Bunun dışında google özgün içeriğe değer verdiği icin xx.php?id=1 xx.php?id=2 gibi urller yerine daha insansı futbol/hhaber213.php gibi urlleri daha cok sevdiği hep söylenir.dizin mantığı: yine bahsedilen konulardan biri birbiri ile ilgili icerigin dizinsel sekilde bulunmasının indexleme ve arama sonuclarında olumlu etkisi olduğu söylenir. futbol/superlig/galatasary/agdasfad.haberi gibi ornegin bizim su anda kullandığımız.düzgün html: kuralına uygun kodlanmış ki bunu tahmin etmek zor değil içeriği filtrelemek daha kolay olur, google tarafında daha etkili olduğu söylenir.

Hüsamettin BATUR
Bilgi İşlem Direktörü